Наскільки безпечний харчовий поліпропілен
Харчовий поліпропілен міститься в багатьох навколишніх пластикових предметах. З нього виготовляють контейнери для їжі, ємності для йогуртів та дитячого харчування, іграшки, інгалятори та шприци, а також пакувальну. плівку. Тим не менш, багато хто ставиться до виробів із пластику насторожено, а деякі відверто упереджено – будь-яка пластикова продукція шкодить здоров’ю! Але чи це так?
Поліпропілен у харчовій промисловості та медицині
Поліпропілен – це термопластичний полімер, який завдяки своїм якостям набув широкого поширення в різних галузях промисловості. Застосування цього матеріалу в медичній сфері та на виробництвах продуктів харчування свідчить про його безпеку для здоров’я людини.
Цей міцний, легкий, дешевий та хімічно стійкий матеріал за популярністю поступається тільки поліетилену та полівінілхлориду. Харчовий поліпропілен широко використовується:
- у медицині (медплівка, приладдя);
- для оснащення харчових виробництв (молокозаводи, м’ясокомбінати);
- на кондитерських фабриках, хлібозаводах (упаковка, обладнання);
- як пакувальні матеріали для продуктів (плівка, тара).
З нього виготовляють ємності для води, контейнери для готової продукції, деталі шприців та інгаляторів, крапельниці, медичну плівку, упаковку продуктів харчування. У повсякденному житті теж часто зустрічається харчовий поліпропілен, маркування якого у вигляді букв РР та цифри 5 звично читається на одноразовому посуді, упаковках молочних продуктів та напоїв. Технологічні процеси харчових виробництв вимагають застосування стійких до агресивних середовищ ємностей, які також виготовляються з цього практичного полімеру. Упаковка із міцної поліпропіленової плівки надійно захищає продукти харчування від впливу зовнішніх факторів.
Сучасна промисловість випускає кілька різновидів пластмас. Саме харчовий поліпропілен визнаний найбезпечнішим для здоров’я.
А що говорять вчені?
Головна вимога до матеріалів, що контактують з продуктами харчування, – упаковка ніяк не повинна впливати на смак, колір, склад, запах вмісту, не реагувати з ним. Харчовий поліпропілен чудово справляється з таким завданням. Він міцний, стійкий до солей, кислот, лугів. Його гладка глянсова поверхня відмінно протистоїть забрудненню, не збирає залишки продуктів і є малопридатною для зростання мікроорганізмів.
Харчовий поліпропілен характеризується:
- висока температура плавлення;
- хімічною нейтральністю до продуктів харчування;
- міцністю, стійкістю до навантажень.
Щоб почав руйнуватися поліпропілен харчовий, температура повинна бути набагато вищою ста градусів. А деякі марки полімеру здатні витримувати до 170°С. Поліпропіленові плівки, що використовуються у фармацевтиці та медицині, можна піддавати стерилізації.
А якщо випадково проковтнути? Поліпропіленова пил при п’ятикратному введенні в шлунок не викликав симптомів отруєння. Скептики також вказують на те, що поліпропілен може випаровувати формальдегід та інші далеко не корисні речовини. Може. Ось тільки для цього матеріал потрібно нагріти до 200 ° С і дихати над ним не менше двох годин. Висновок вчених однозначний: умови, за яких поліпропілен може стати небезпечним, розсудлива людина просто не створить і випадково це зробити не можна.
Харчовий поліпропілен придатний для пакування медпрепаратів та продуктів харчування (у тому числі – дитячих). Замовити якісну поліпропіленову плівку можна в нашій компанії.